نتانیاهو برای جلب حمایت بیشتر در جنگ با حماس به کنگره می‌رود

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۳

نخست‌وزیر اسرائیل روز چهارشنبه سوم مرداد برای جلب حمایت بیشتر ایالات متحده در ادامه جنگ با حماس و دیگر دشمنان اسرائیل، در کنگره آمریکا سخنرانی می‌کند. مدت‌هاست که دولت جو بایدن، بنیامین نتانیاهو را به تمرکز بر پایان دادن بر جنگ در غزه ترغیب می‌کند.

سخنرانی امروز نتانیاهو، او را به اولین رهبر خارجی تبدیل می‌کند که چهار بار در نشست مشترک کنگره سخنرانی کرده است.

پیش از او، وینستون چرچیل، نخست‌وزیر بریتانیا توانسته بود سه بار در چنین نشستی شرکت کند.

انتظار می‌رود نتانیاهو در سخنان خود در کنگره بر هماهنگ کردن پاسخ‌های احتمالی اسرائیل و آمریکا به وضعیت ناپایدار خاورمیانه تمرکز کند.

واکنش‌ها و اعتراضات

جمهوری‌خواهان به گرمی از حضور نتانیاهو استقبال کرده‌ و این سخنرانی را در صحن کنگره ترتیب داده‌اند.

پیش‌تر شماری از نمایندگان و سناتورهای دموکرات با دعوت از نتانیاهو مخالفت کرده بودند اما مایک جانسون، رییس مجلس نمایندگان، تهدید کرده بود اگر مجلس سنا حاضر به امضای دعوت‌نامه نشود، خود شخصا نخست‌وزیر اسرائیل را برای سخنرانی در مجلس نمایندگان دعوت خواهد کرد.

سناتور کریس ون هولن، از دموکرات‌های تحریم‌کننده، گفت که این دعوت تلاشی برای نجات نتانیاهو است.

سناتور پتی موری از واشینگتن هم گفت در این جلسه حاضر نمی‌شود.

کامالا هریس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا به دلیل یک سفر برنامه‌ریزی شده در جلسه امروز کنگره حضور نخواهد داشت.

جمهوری‌خواهان غیبت هریس را نشانه‌ای از «بی‌وفایی او به اسرائیل» می‌دانند.

هریس پس از کناره‌گیری بایدن از رقابت‌های انتخاباتی سال ۲۰۲۴، جدی‌ترین گزینه دموکرات‌ها برای رقابت با دونالد ترامپ، کاندیدای جمهوری‌خواهان است.

ترامپ به همراه جی‌دی ونس، معاون پیشنهادی خود، به دلیل حضور در کمپین انتخاباتی در این جلسه حاضر نمی‌شوند.

در خارج از کنگره آمریکا قرار است تظاهرات گسترده‌ای در اعتراض به کشته شدن حدود ۴۰ هزار فلسطینی و ناتوانی نتانیاهو در آزادسازی گروگان‌ها برگزار شود.

به گفته جانسون، امروز با هیچ گونه اخلالی در ساختمان و برنامه‌های کنگره مماشات نخواهد شد.

برنامه سفر نتانیاهو

نتانیاهو قرار است روز پنج‌شنبه چهارم مرداد با جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، درباره «آزادی گروگان‌ها، پیروزی بر حماس و مقابله مشترک با تروریسم و محور شرارت به رهبری ایران» صحبت کند.

او پیش از ترک اسرائیل به سوی واشینگتن گفته بود از بایدن، به دلیل حمایتش از اسرائیل در جریان جنگ تشکر می‌کند.

نخست‌وزیر اسرائیل که به دنبال جلب حمایت برای ادامه مبارزه با حماس و دیگر گروه‌های متحد جمهوری اسلامی در منطقه است، قرار است ملاقات‌هایی نیز با هریس و ترامپ داشته باشد.

واکنش بین‌المللی و مسائل حقوق بشری

حضور نتانیاهو در آمریکا در سایه درخواست‌های دادگاه کیفری بین‌المللی برای دستگیری او به اتهام جنایات جنگی صورت گرفت. آمریکا دادگاه کیفری بین‌المللی را به رسمیت نمی‌شناسد.

روز جمعه ۲۹ تیر نیز دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه، در حکمی تاریخی اما غیرالزام‌آور که بیشتر جنبه نمادین دارد، ساخت و توسعه شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری و شرق اورشلیم و الحاق و کنترل دائمی این مناطق فلسطینی به اسرائیل را غیرقانونی اعلام کرد.

نتانیاهو در واکنش به این حکم آن را پوچ خواند و گفت که قوم یهود در سرزمین خود، از جمله در پایتخت ابدی خود، اورشلیم، اشغالگر نیست.

پیش‌تر و در روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، کریم خان، دادستان ارشد دادگاه کیفری بین‌المللی، از قضات این دادگاه خواست برای رهبران حماس و اسرائیل به اتهام ارتکاب جنایات جنگی، قرار بازداشت صادر کنند.

در فهرست اعلام شده از سوی خان، علاوه بر نام نخست‌وزیر، اسم یوآو گالانت، وزیر دفاع این کشور نیز به چشم می‌خورد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
خبرها
شاخص رفاه

شنیداری

پادکست‌ها