در این مجموعه، با استفاده از پروژه تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد، با شماری از شخصیتهای کلیدی تاریخ معاصر ایران پیش از انقلاب آشنا میشویم.
مجموعه برنامه تاریخ شفاهی، بازخوانی تاریخ معاصر ایران به روایت برخی رجال سیاسی و فرهنگی صد سال اخیر است که با استفاده از مصاحبههای آرشیو دانشگاه هاروارد و مرکز مطالعات ایرانیان تهیه شده است.
در این قسمت از برنامه تاریخ شفاهی، نیره ابتهاج سمیعی، از اولین نمایندگان زن مجلس شورای ملی خاطراتی از سالهای پیش از کشف حجاب را مرور میکند. او همچنین از وضعیت نمایندگان مجلس شورای ملی در ماههای پس از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۷ میگوید.
در این قسمت از برنامه تاریخ شفاهی، تاریخچه شکلگیری کنفدراسیون جهانی دانشجویان ایرانی را از زبان علی شاکری، رئیس اولین کنگره کنفدراسیون میشنویم. در این برنامه شاکری خاطرات خود از دورههای مختلف فعالیت اپوزیسیون خارج از کشور علیه محمدرضا شاه پهلوی را بازگو میکند.
در این قسمت از برنامه تاریخ شفاهی، نصرتالله امینی وکیل خانوادگی دکتر مصدق به مرور خاطراتی از آشنایی با محمد مصدق، دوران نخستوزیری و همچنین سالهای حصر خانگی او در احمدآباد میپردازد.
در این قسمت از برنامه تاریخ شفاهی، علیاصغر حاج سید جوادی، روزنامهنگار مخالف حکومت پهلوی دوم، خاطراتی از خلیل ملکی از رهبران ملی در دهه ۳۰ خورشیدی را بازگو میکند. حاج سیدجوادی همچنین به مرور خاطراتی از نوشتن نامههایی اعتراضی به مسئولان حکومتی در دهه ۵۰ میپردازد.
در این قسمت از برنامه تاریخ شفاهی، نادر نادرپور شاعر نوپرداز ایرانی، به چگونگی مطرح شدن شعر نیمایی در فضای ادبی ایران در دهه ۲۰ خورشیدی میپردازد. او همچنین خاطرهای از دیدار خود با روحالله خمینی در سال ۱۳۴۲ بازگو میکند.
در این قسمت از برنامه تاریخ شفاهی، پری صابری، بازیگر و کارگردان تئاتر خاطراتی از فعالیتهای نمایشی خود پیش از سال ۱۳۵۷ بازگو میکند. او همچنین از رابطهی فضای سیاسی و تئاتر در دهه ۵۰ خورشیدی میگوید.