چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی: با دیدن آسمان در حیاط کوچک زندان اوین، گریستم

جمعه ۱۴۰۳/۱۰/۲۱

چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی که پس از تحمل نزدیک به ۲۰ روز بازداشت در زندان اوین به کشور خود بازگشت، در مصاحبه‌ای از شرایط سخت سلول انفرادی و بازجویی‌هایش در ایران گفت. بر اساس این روایت، اولین بار که او توانسته در حیاط کوچک زندان، آسمان را ببیند، گریه‌اش گرفته است.

سالا در جریان این مصاحبه که با نشریه «کورا مدیا» انجام داده است، گفت که در دو هفته اول بازداشت، هر روز بازجویی شده و هرگز اتهام و دلیل بازداشتش به صورت رسمی به او اعلام نشده است.

این خبرنگار ایتالیایی گزارش داد که در سلول انفرادی روی پتو می‌خوابیده، امکان استفاده از عینک خود را نداشته و کتاب و وسایل فرستاده شده از سوی مادرش را دریافت نکرده است.

او در بخشی از این مصاحبه درباره شرایط حبس خود در ایران گفت: «اولین باری که آسمان را در حیاط کوچک زندان با دوربین‌ها و سیم‌خاردار دیدم، گریستم و از خوشحالی خندیدم و سعی کردم هر روز به این فکر کنم که شاید امروز دوباره به حیاط بروم.»

این شهروند ۲۹ ساله ایتالیایی که ۲۳ آذر با روادید خبرنگاری به ایران سفر کرد، ۲۹ آذر به اتهام آنچه مقام‌های جمهوری اسلامی آن را «نقض قوانین کشور» عنوان کردند، بازداشت شد.

سالا نهایتا ۱۹ دی‌ و پس از تحمل نزدیک به ۲۰ روز بازداشت، به کشور خود بازگشت.

این خبرنگار ایتالیایی در بخشی از گفت‌وگوی خود با نشریه کورا مدیا، از تعلق خاطرش به ایرانیان و علاقه‌اش برای سفر به ایران گفت.

سالا گفت در روز بازداشت در هتل محل اقامتش در تهران مشغول کار بوده که ماموران امنیتی او را بازداشت، و پس از بردنش به جایی دیگر، به زندان اوین منتقلش می‌کنند.

او با اشاره به شرایط سخت نگهداری خود در سلول انفرادی گفت که هر ساعت مثل یک هفته می‌گذشته و فکر نمی‌کرده به این زودی آزاد شود.

نقش قطر در آزادی سالا

روزنامه ایتالیایی «کوریره دلا سرا» گزارش داد در جریان مذاکرات برای آزادی سالا از زندان در تهران، دستگاه‌های اطلاعاتی قطر نقش مهمی در تضمین این که ایتالیا محمد عابدینی نجف‌آبادی را به آمریکا تحویل نخواهد داد، ایفا کرده‌اند.

در این گزارش با اشاره به این که عابدینی هنگام رسیدن به فرودگاه مالپنسا از استانبول دو تلفن همراه، یک کامپیوتر، چند فلش‌درایو و تعدادی دستگاه الکترونیکی در چمدان خود داشت که از سوی پلیس توقیف و به دادستانی میلان تحویل داده شد، آمده است که این قطعات از سوی دستگاه‌های امنیتی ایتالیا خواسته شده‌اند و احتمالا به همتایان آمریکایی تحویل داده می‌شوند.

طبق این گزارش، این قطعات به پهپادهایی که عابدینی تولید کرده و به فروش می‌رسانده مربوط می‌شوند: «کشف اسرار تکنولوژیکی و اطلاعات مخفی در این دستگاه‌ها می‌تواند به اندازه یا حتی بیشتر از دستگیری کسی که آن‌ها را حمل می‌کرده است، اهمیت داشته باشد.»

پیش از این و در ۲۰ دی‌، جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، درباره پرونده عابدینی نجف‌آبادی گفت که این موضوع «از نظر فنی و سیاسی» در وزارت دادگستری ایتالیا در حال بررسی است و روند آن بر اساس توافق‌نامه‌های موجود با آمریکا، پیش خواهد رفت.

ملونی در نشستی خبری با بیان این که آزادی عابدینی موضوعی است که ایتالیا باید همچنان درباره آن با آمریکا صحبت کند، به لغو سفر جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا به ایتالیا اشاره کرد و افزود که قصد داشته است در جریان این دیدار، با بایدن در مورد این پرونده گفت‌وگو کند.

محمد عابدینی نجف‌آبادی، ۳۸ ساله، ۲۶ آذر به درخواست ایالات متحده در فرودگاه میلان بازداشت شد. آمریکا او را متهم کرده است در فراهم کردن فن‌آوری‌‌ای نقش داشته که در حمله پهپادی در اردن، باعث کشته شدن سه سرباز آمریکایی شده است.

دادگاه تجدید‌نظر میلان، ۱۴ دی جلسه رسیدگی به درخواست حبس خانگی عابدینی نجف‌آبادی را برای ۲۶ دی‌ تعیین کرده است.

روزنامه ال‌ جورناله، رسانه نزدیک به دولت ایتالیا، پیش از این گزارش داده بود ملونی در دیدار اخیر خود با دونالد ترامپ، موافقت او را برای «تعلیق» روند استرداد عابدینی نجف‌آبادی به دست آورده است.

پیش از آن و در ۱۵ دی، ایران‌اینترنشنال گزارش داده بود جمهوری اسلامی آزادی سالا را به آزادی عابدینی نجف‌آبادی منوط کرده است.

بازگشت سالا به ایتالیا و بازداشت عابدینی در ایتالیا در حالی است که میزان، خبرگزاری وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی، ۲۰ دی‌ اعلام کرد یک شهروند سوئیسی در زندان سمنان «خودکشی کرده» است.

مشرق نیوز، رسانه نزدیک به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، درباره «مرگ» این شهروند سوئیسی در زندان سمنان نوشت که او پنج‌شنبه ۲۰ دی در یک «فرصت خاص» با استفاده از «آموزش‌های قبلی سرویس جاسوسی»، در یک «سوئیت مناسب» خودکشی کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
حرف آخر با پوریا زراعتی
بازار موبایل در ایران، گره کور
نوا

شنیداری

پادکست‌ها