سازمان ملل ۲۰۲۴ میلادی را گرم‌ترین سال تاریخ خواند و درباره فروپاشی اقلیمی هشدار داد

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۰

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد جهان «دهه‌ای با گرمای مرگبار» را پشت سر می‌گذارد و ۲۰۲۴ میلادی پایان‌دهنده ۱۰ سال با دمای بالای بی‌سابقه است. گوترش با اشاره به این موضوع، درباره فروپاشی اقلیمی هشدار داد.

گوترش دوشنبه دهم دی در پیام سال نو میلادی خود گفت که ۱۰ سال از گرم‌ترین سال‌های ثبت‌شده در تاریخ جهان از جمله ۲۰۲۴ میلادی، همگی در یک دهه گذشته رخ داده‌اند.

دبیرکل سازمان ملل از این موضوع با عنوان «فروپاشی اقلیمی» نام برد و گفت: «ما باید از این مسیر به سوی نابودی خارج شویم و هیچ زمانی برای از دست دادن نداریم.»

او گفت در سال ۲۰۲۵ میلادی کشورها باید با کاهش چشم‌گیر انتشار گازهای گلخانه‌ای و حمایت از گذار به آینده‌ای مبتنی بر انرژی‌های تجدیدپذیر، جهان را به مسیر امن‌تری هدایت کنند و تاکید کرد که این اقدام، «حیاتی و امکان‌پذیر» است.

سازمان جهانی هواشناسی (WMO) به‌عنوان آژانس اقلیمی زیرنظر سازمان ملل، قرار است آمار رسمی مربوط به دمای هوا در سال جاری میلادی را در ژانویه منتشر کند.

این سازمان اعلام کرد سال گذشته میلادی به احتمال زیاد گرم‌ترین سال ثبت‌شده در تاریخ و پایانی بر دهه‌ای از گرمای بی‌سابقه بوده که تحت تاثیر فعالیت‌های انسانی ایجاد شده و باعث افزایش پدیده‌های شدید آب‌وهوایی شده است.

به گفته سازمان جهانی هواشناسی، در سالی که گذشت سطح گازهای گلخانه‌ای همچنان به رکوردهای جدیدی رسید و گرمای بیشتری را برای آینده به همراه داشت.

سلسته ساولو، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی گفت هر درجه افزایش دما اهمیت دارد و به تشدید پدیده‌های شدید اقلیمی منجر می‌شود.

او با تاکید بر اینکه «دما، تنها بخشی از یک تصویر کلی است»، گفت: «در سال جاری شاهد بارش‌های بی‌سابقه و سیلاب‌های ویرانگر بودیم که در بسیاری از کشورها جان انسان‌ها را گرفت و باعث اندوه فراوان مردم در تمام قاره‌ها شد.»

ساولو ادامه داد: «گردبادهای استوایی از جمله مورد اخیر در منطقه مایوت فرانسه در اقیانوس هند، خسارات انسانی و اقتصادی وحشتناکی به بار آوردند. موج‌های شدید گرما ده‌ها کشور را فرا گرفتند و در موارد متعددی دما از ۵۰ درجه سانتی‌گراد فراتر رفت. آتش‌سوزی‌های گسترده نیز ویرانی‌های فراوانی به جا گذاشتند.»

پدیده‌های شدید آب‌وهوایی در سال ۲۰۲۴میلادی منجر به مرگ دست‌کم سه هزار و ۷۰۰ نفر و آوارگی میلیون‌ها تن در جهان شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
شاهد تاریخ - فصل سوم
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها