تایید ارتباط مستقیم کرونا با افزایش چاقی در کودکان از سوی سازمان بهداشت جهانی

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۱۳

گزارش جدید سازمان بهداشت جهانی تایید کرد میان همه‌گیری کرونا و افزایش نرخ چاقی در کودکان هفت تا ۹ ساله، ارتباطی معنادار وجود دارد.

دفتر سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای منطقه اروپا در گزارش جدیدی اعلام کرد همه‌گیری کووید-۱۹ منجر به افزایش چاقی در کودکان دانش‌آموز در این قاره شده ‌است.

نتایج تحقیق در ۱۷ کشور نشان داد پسران و دختران هفت تا ۹ ساله زمان بیشتری را صرف تماشای صفحه‌های نمایش مانند تلویزیون، تبلت و موبایل می‌کنند و زمان کمتری را به بازی در بیرون خانه می‌گذرانند.

این متغیرها نشان‌دهنده افزایش تعداد کودکان دارای اضافه وزن در همین محدوده سنی است.

نتایج آماری پژوهش

بر اساس داده‌های این مطالعه، در دوران همه‌گیری کرونا ۳۶ درصد کودکان زمان بیشتری را در طول روزهای هفته صرف تماشای تلویزیون، بازی‌های آنلاین یا استفاده از رسانه‌های اجتماعی می‌کنند و ۳۴ درصد زمان تماشای تلویزیون را در روزهای تعطیل آخر هفته افزایش داده‌اند.

نتایج پژوهش نشان می‌دهند ۲۸ درصد از کودکان در طول روزهای هفته، زمان کمتری را صرف فعالیت‌های خارج از منزل کرده‌اند و ۲۳ درصد نیز کاهش چنین فعالیت‌هایی را در آخر هفته‌ها گزارش کردند.

خانواده‌ها افزایش ۳۰ درصدی در مصرف غذاهای خانگی، ۲۹ درصد افزایش در صرف غذا به همراه سایر اعضای خانواده، ۲۸ درصد افزایش در خرید فله‌ای مواد غذایی و ۲۶ درصد افزایش در آشپزی همراه کودکان را گزارش کردند.

در این گزارش آمده‌ است ۴۲ درصد از کودکان کاهش احساس شادی و بهزیستی را تجربه کردند.

بر اساس نتایج این گزارش، از هر پنج کودک، یک نفرشان بیشتر احساس غم و از هر چهار مورد، یک کودک بیشتر احساس تنهایی می‌کند.

بخش اروپای سازمان بهداشت جهانی این تحقیق را همراه با مرکز همکاری سازمان بهداشت جهانی برای تغذیه و چاقی کودکان در موسسه ملی بهداشت دکتر ریکاردو خورخه واقع در لیسبون پرتغال انجام داده‌ است.

این تحقیق بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳، در ۱۷ کشور از ۵۳ کشور عضو این منطقه انجام شد.

بیش از ۵۰ هزار کودک در این نظرسنجی جامع شرکت کردند.

دکتر کرملین ویکراماسینگ، مشاور منطقه‌ای بخش تغذیه، فعالیت بدنی و چاقی سازمان بهداشت جهانی در منطقه اروپا توضیح داد: «تصویری که این گزارش ارائه می‌دهد پیچیده است؛ در برخی کشورها تغییرات مثبتی مانند خانواده‌هایی که بیشتر از گذشته در کنار یکدیگر غذا می‌خورند مشاهده می‌شود اما یافته‌های نگران‌کننده‌ای از جمله افزایش عادات غذایی ناسالم و بی‌تحرکی نیز وجود دارد.»

او تاکید کرد: «ما نمی‌توانیم این روندها را نادیده بگیریم. در منطقه ما از هر سه کودک، یک نفر با اضافه وزن یا چاقی زندگی می‌کند و مصرف میوه و سبزیجات نیز در حال حاضر پایین است. امیدوارم این گزارش زنگ خطری برای اقدام فوری در جهت بهبود الگوهای تغذیه و فعالیت بدنی در منطقه، به‌ویژه ایجاد محیط‌هایی باشد که از رفتارهای سالم حمایت می‌کنند.»

دکتر آنا ریتو، رییس مرکز همکاری سازمان بهداشت جهانی برای تغذیه و چاقی کودکان و یکی از نویسندگان این گزارش گفت: «این مطالعه و یافته‌های آن اولین دیدگاه را از پیامدهای جسمی و ذهنی همه‌گیری بر کودکان سن مدرسه با تمرکز بر بیماری طولانی مدت و پرخطر چاقی به ما می‌دهد. تجهیز منطقه و کشورهای عضو با شواهد ملموس از پیامدهای نگران‌کننده تغییرات رفتاری ناشی از همه‌گیری‌های جهانی، به ما این امکان را می‌دهد تا با راهبردهای بهتر و همدردی بیشتری با بحران‌های بهداشتی آینده مواجه شویم.»

همه‌گیری کووید-۱۹ ضرورت مبارزه با چاقی در کودکان را برجسته کرد.

بر اساس این گزارش، کشورهای منطقه باید با اولویت دادن به تغذیه سالم و فعالیت بدنی برای کودکان در تمام مراحل رشد، وضعیت کنونی را بهبود بخشند: «این امر مستلزم قوانین جامع، چند بخشی و اجباری است که به صورت تمام وقت از کودکان محافظت کند.»

سازمان بهداشت جهانی اقداماتی مانند محدودیت‌های بازاریابی و مالیات بر محصولات ناسالم، برچسب‌های تغذیه‌ای واضح روی غذاها و تدوین برنامه‌های مبتنی بر بهبود رژیم‌های غذایی و ترویج فعالیت بدنی در مدارس را توصیه می‌کند.

داده‌های جدید سازمان بهداشت جهانی می‌تواند در جهت اطلاع‌رسانی و بهبود سیاست‌های کنونی در سراسر منطقه مورد استفاده قرار گیرد و به شکل‌دهی برنامه‌های مورد نیاز برای شرایط اضطراری و همه‌گیری‌های آینده‌ کمک کند که ممکن است به وقفه در فرآیندهای آموزشی یا تعطیلی مدارس منجر شوند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چند چند
خبرها
خبر ورزشی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها