بایدن: توافق آتش‌بس در غزه بستگی به حماس دارد

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۱۲/۱۵

هم‌زمان با انتشار گزارش‌هایی درباره توقف مذاکرات آتش‌بس در غزه میان حماس و اسرائیل در پایتخت مصر، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا توپ را به زمین حماس انداخت و گفت که آتش‌بس احتمال به این گروه بستگی دارد.

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، روز سه‌شنبه ۱۵ اسفندماه، توافق روی میز را «پیشنهاد منطقی» خواند و گفت که اسرائیلی‌ها با این توافق موافقت کرده‌اند اما «باید دید حماس چه می‌کند.»

بایدن در ادامه آتش‌بس در غزه را ضروری خواند و افزود: «تا ماه رمضان آتش‌بس برقرار نشود، وضعیت در اسرائیل و به‌طور خاص در اورشلیم بسیار بسیار خطرناک خواهد بود.»

مذاکرات آتش‌بس در مصر

خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه در گزارشی نوشت مذاکرات آتش‌بس بین حماس و میانجی‌ها در قاهره پس از دو روز بدون هیچ پیشرفتی متوقف شد.

یک عضو حماس به رویترز گفت مذاکره‌کنندگان این گروه شبه‌نظامی به درخواست میانجی‌گران یک روز دیگر را هم در قاهره خواهند ماند تا رایزنی‌ها را ادامه دهند.

تلویزیون مصر در گزارشی از تمدید مذاکرات برای سومین روز خبر داد و گفت مذاکره‌کنندگان با مشکلاتی روبه‌رو هستند.

این مذاکرات شامل توافق آتش‌بسی ۴۰ روزه در ماه رمضان است که طی آن گروگان‌های اسرائیلی آزاد و کمک‌ها به غزه پمپاژ می‌شوند.

پیش از این باسم نعیم، یکی از مقام‌های ارشد حماس، به رویترز گفته بود این گروه شبه‌نظامی پیشنهاد خود را برای توافق آتش‌بس به میانجی‌گران ارائه کرده و اکنون منتظر پاسخ اسرائیلی‌ها است.

او گفته بود بنیامین نتانیاهو تمایلی به این توافق ندارد و اکنون توپ در زمین آمریکایی‌هاست تا نخست‌وزیر اسرائیل را تحت فشار بگذارند.

یک مقام ارشد اسرائیلی اظهارات نعیم مبنی بر عزم اسرائیل برای متوقف ساختن توافق را نادرست خواند و گفت تل‌آویو تمام تلاش خود را برای دست‌یابی به آتش‌بس انجام می‌دهد و منتظر پاسخ حماس است.

اسرائیل در روزهای گذشته از اظهار نظر علنی در مورد مذاکرات قاهره خودداری کرده است.

رادیوی ملی اسرائیل به نقل از یک مقام این کشور، ادعای حماس را مبنی بر اینکه مذاکرات قاهره بدون نتیجه پایان یافته، رد کرد و گزارش داد از نظر اسرائیل هیچ‌ چیز تغییر نکرده و این کشور همچنان منتظر پاسخ حماس است.

روزنامه تایمز اسرائیل در گزارشی درباره مذاکرات نوشت اسرائیل به دنبال فهرستی از گروگان‌های زنده است اما حماس می‌خواهد اول آتش‌بس برقرار شود.

منابع امنیتی مصر روز دوشنبه گفتند همچنان با اسرائیلی‌ها در تماس هستند تا اجازه دهند مذاکرات بدون حضور هیاتی از آنان ادامه یابد.

واشینگتن که هم نزدیک‌ترین متحد اسرائیل و هم حامی مذاکرات آتش‌بس محسوب می‌شود، گفته است در حال حاضر یک توافق مورد تایید اسرائیل روی میز است و این به حماس بستگی دارد که آن را بپذیرد یا نه.

آمریکا همچنین از اسرائیل خواسته است اقدامات بیشتری برای کاهش فاجعه انسانی در غزه انجام دهد. جایی که به گفته مقام‌های حماس، تا کنون ۳۰ هزار و ۶۳۱ فلسطینی در آن کشته شده‌اند.

با گذشت حدود پنج ماه از آغاز درگیری‌ها میان حماس و اسرائیل در غزه، جامعه بین‌المللی به تلاش‌‌های خود برای برقراری آتش‌بس در منطقه ادامه می‌دهد.

حملات متقابل اسرائیل و حزب‌الله

هم‌زمان با مذاکرات صلح قاهره، حملات متقابل اسرائیل و حزب‌الله لبنان ادامه دارد.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل روز سه‌شنبه ۱۵ اسفند به آموش هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا در منطقه گفت که حملات ادامه‌دار حزب‌الله، اسرائیل را به تصمیم در مورد اقدام نظامی در لبنان نزدیک می‌کند.

او تاکید کرد اسرائیل خود را به ادامه روند دیپلماتیک متعهد می‌داند اما حملات حزب‌الله این کشور را به نقطه‌ای حساس در تصمیم‌گیری رسانده است.

پیش‌تر سی‌ان‌ان از نگرانی مقام‌های آمریکایی درباره تداوم حملات حزب‌الله به مرز شمالی اسرائیل خبر داده و نوشته بود اگر تلاش‌های دیپلماتیک نتواند در این زمینه اثر بگذارد، اسرائیل احتمالا اواخر بهار یا اوایل تابستان سال ۱۴۰۲ تهاجمی زمینی را به لبنان آغاز خواهد کرد.

روز سه‌شنبه بنی گانتز، وزیر کابینه جنگ اسرائیل به آمریکا سفر و با مقامات ارشد این کشور دیدار کرد.

گانتز در این دیدارها گفت که اسرائیل متعهد به هدف خود برای از بین بردن گروه حماس و یافتن راهی برای رسیدن کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان غزه است.

او در این سفر با کامالا هریس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، برت مک گورک، فرستاده آمریکا در خاورمیانه و شماری دیگر از مقامات ایالات متحده دیدار و گفت‌وگو کرد.

گزارش سازمان ملل درباره تجاوز و خشونت‌های جنسی اعضای حماس در حمله هفت اکتبر

حماس گزارش تیم‌های بررسی سازمان ملل متحد را در زمینه شکنجه و تجاوز جنسی گروگان‌ها در غزه رد کرد.

این گروه شبه‌نظامی پیش‌تر هم اتهامات مربوط به اعمال خشونت جنسی را رد کرده بود.

تیمی از کارشناسان سازمان ملل روز دوشنبه گزارش دادند «دلایلی منطقی برای باور خشونت جنسی رخ داده از سوی اعضای حماس» در جریان حمله هفت اکتبر به اسرائیل دارند که شامل تجاوز جنسی و تجاوز گروهی می‌شود.

این تیم به رهبری پرامیلا پتن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور خشونت جنسی در جنگ، بین ۲۹ ژانویه و ۱۴ فوریه از اسرائیل بازدید کرد.

هدف این گروه جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل و راستی‌آزمایی اطلاعات مربوط به خشونت جنسی حماس در حملات هفتم اکتبر بود.

در گزارش ۲۴ صفحه‌ای سازمان ملل آمده است اطلاعات واضح و قانع‌کننده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد افراد و گروگان‌ها در معرض خشونت جنسی، از جمله تجاوز، بریدن آلت تناسلی، شکنجه جنسی، رفتار بی‌رحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز قرار گرفته‌اند.

به گفته این گروه، دلایل قابل قبولی برای این باور وجود دارد که این نوع خشونت ممکن است علیه کسانی که هنوز در اسارت هستند، در جریان باشد.

خودداری پتن از تایید و صحبت کردن درباره «سیستماتیک بودن» این خشونت‌های جنسی از سوی اعضای حماس و قرار گرفتنش در ردیف «جنایت علیه بشریت» یا «جنایات جنگی»، انتقاد مقام‌های اسرائیلی را در پی داشته است.

اسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه اسرائیل، سازمان ملل را به تلاش برای بی‌سروصدا نگه داشتن گزارش جدی این سازمان و انتشار آن با تاخیر متهم کرد.

در پاسخ، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفت او و سازمانش به هیچ وجه تلاش نکردند گزارش تهیه شده را پنهان کنند یا انتشار آن را به تاخیر بیندازند و این گزارش به طور کامل و سریع انجام شده است.

کارشناسان سازمان ملل همچنین گفتند اطلاعاتی را از نهادهای مدنی و اشخاص دریافت کرده‌اند که حاکی از وقوع خشونت‌های جنسی علیه مردان و زنان فلسطینی در بازداشتگاه‌ها، در جریان حملات به خانه‌ها یا در ایست‌های بازرسی پس از حمله هفتم اکتبر است.

اتکای بی‌بی‌سی به سخنان خبرنگار وابسته به سپاه پاسداران در گزارش‌هایش از غزه

روزنامه تلگراف در گزارشی نوشت شبکه‌ بی‌بی‌سی در گزارش خود درباره حمله اخیر به کاروان کمک‌رسانی در غزه که به کشته‌شدن ده‌ها فلسطینی منجر شد، به مشاهدات و ادعاهای فردی تکیه کرده است که برای خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران کار می‌کند.

این فرد محمود العوضیه نام دارد.

بی‌بی‌سی در گزارشی به نقل از او نوشته بود: «اسرائیلی‌ها عمدا و به شکل مستقیم به سوی مردمی شلیک کردند که سعی داشتند به کامیون‌های حامل آرد نزدیک شوند.»

بی‌بی‌سی در پاسخ به این اتهام، از کار روزنامه‌نگاری خود دفاع کرد و گفت این رسانه اجازه دسترسی به غزه را ندارد اما از طیف وسیعی از حساب‌های کاربری «شاهدان عینی و ارجاعاتشان» استفاده می‌کند که در مقابل اظهارات و فیلم‌های رسمی ارتش اسرائیل قرار دارد.

ده‌ها ساکن نوار غزه روز دهم اسفند و هنگامی که در اطراف کامیون‌های حامل مواد غذایی و دیگر کمک‌های بشردوستانه جمع شده بودند، کشته شدند.

حماس دلیل مرگ این افراد را شلیک گلوله از سوی نیروهای اسرائیلی اعلام کرد و اسرائیل گفت آنان بر اثر ازدحام جمعیت و زیر دست و پا جان باخته‌اند.

دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار تحقیقات سریع و مستقل در مورد اتهام مطرح شده از سوی حماس مبنی بر تیراندازی نیروهای اسرائیلی به این شهروندان شد.

با گذشت نزدیک به پنج ماه از حمله هوایی و زمینی اسرائیل به نوار غزه، شرایط در این منطقه با توجه به آوارگی گسترده و کمبود شدید مواد غذایی، فاجعه‌بار شده است.

سازمان ملل پیش‌تر هشدار داد جمعیت در جنوب غزه در یک قدمی قحطی ایستاده است.

مقامات بهداشتی غزه می‌گویند دست‌کم ۱۵ کودک به دلیل سوءتغذیه یا کم‌آبی در بیمارستان جان خود را از دست داده‌اند.

کریستین لیندمایر، سخنگوی سازمان بهداشت جهانی تخمین زد اعداد غیر‌رسمی از این هم بیشتر باشد.

اسرائیل می‌گوید مایل است اجازه ورود کمک‌های بیشتری را به غزه بدهد و سازمان ملل و سایر آژانس‌های کمک‌رسانی را به دلیل کوتاهی در توزیع گسترده‌تر کمک‌ها مقصر می‌داند.

در مقابل، آژانس‌های سازمان ملل و گروه‌های بشردوستانه این کمبود را ناشی از اقدامات اسرائیل از جمله بستن گذرگاه‌های زمینی به سمت شمال غزه، عملیات‌های نظامی پیوسته و سیستم پیچیده بازرسی اسرائیل از کامیون‌ها می‌دانند.

آژانس‌های امدادرسان می‌گویند انتقال کمک‌ها به غزه با بر هم خوردن نظم و قانون در منطقه، غیرممکن شده است.

به گفته آنان، پس از حمله نیروهای اسرائیلی به شهرهای غزه، اکنون وظیفه تامین امنیت منطقه برای توزیع کمک‌های غذایی نیز بر عهده این کشور است.

آژانس سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (اونروا) در آخرین گزارش خود در روز ۱۱ اسفند اعلام کرد ​​در ماه فوریه روزانه به‌طور متوسط حدود ۹۷ کامیون وارد غزه شد که بسیار کم‌تر از حدود ۱۵۰ کامیون روزانه در ماه ژانویه بوده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

شاهد تاریخ - فصل سوم
خبرها
بازار موبایل در ایران، گره کور
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها