هر تحرکی در جامعه انسانی نتیجه گذشتن از آستانهای است. در مجموعه مستندهای کوتاه «آستانه» به بررسی مهمترین جنبشهای اجتماعی میپردازیم.
دههی هشتاد میلادی یک بیماری جهان را در وحشت فرو برد: ایدز. مبتلایان به ایدز نهتنها از روشهای درمانی محروم بودند بلکه تابوهای جامعه آنها را در انزوا قرار میداد. هدف مبارزان اکتآپ که از نیویورک کار خود را آغاز کردند، تحت فشار قراردادن دولتها برای اختصاصی بودجه برای یافتن درمان ایدز و همینطور آگاهیرسانی دربارهی این بیماری بود. مبارزانی که کارشان نتایجی مهم برجای گذاشت
ایرلند شمالی با اکثریتی پروتستان و اقلیتی کاتولیک یکی از نقط بحران در اروپای غربی بود. وقتی که نبردهای خونین در خیابانهای ایرلند جریان داشت و حتی به شهرهای بریتانیا رسید. جدالی که در نهایت استقلالطلبان و دولت بریتانیا را به پای میز مذاکره کشاند. گرچه تا پیش از مذاکره مجموعهای از برخوردهای خشن دوطرف را تبدیل به دشمنانی سرسخت کرده بود
فروشگاه اینترنتی آمازون، فرهنگ خرید را در دنیا تغییر داد. این غول آمریکایی امروز جزوی جداناشندنی از زندگی روزمره در بسیاری از کشورهای جهان است. با اینحال انتقادات بسیاری به آمازون وارد شده است. از نابودکردن کسبوکارهای کوچک تا آسیبزدن به محیط زیست. یکی از جدیترین انتقادات، رفتار این شرکت با کارگرانش بوده است. رفتاری که منجر به اعتصاب کارگران آمازون و تلاش برای تشکیل اتحادیه شد
تصاویر خشونتورزی جوانان و مخالفان نظم موجود، در دهههای اخیر در بسیاری از کشورها دیده شده است. از شورشیان لندن گرفته تا فعالان محیطزیست و فعالان حقوق زنان گروههایی هستند که با هر روشی اعتراض خود را نشان میدهند. این گروههای آنارشیست ریشه در بیش از ۱۵۰ سال جنبش انترناسیونالیسم ضد اقتدار دارند.
حکومت نظامیان در ترکیه در دهههای هشتاد و نود میلادی، منجر به کشتار، شکنجه و ناپدیدسازی هزاران مخالف سیاسی شد. خانوادههای این ناپدیدشدگان که بهدنبال فرزندان خود بودند با الهام از مبارزات مادران آرژانتینی، اقدام به تشکیل گروه مادران شنبه کردند. مادرانی که چند دهه است اعتراضات خود را ترک نمیکنند و بهدنبال پاسخ مقامات و محاکمهی عاملان ناپدیدشدن و کشتار فرزندانشان هستند.
دستفروشان بخشی بزرگ از دومیلیارد کارگران غیررسمی در جهان هستند. کارگرانی تحتستم که از بسیاری از حقوق اولیه محرومند. در طول دهههای اخیر فعالان کارگری و سازمانهای غیردولتی تلاشهایی برای رفع تبعیض از این کارگران انجام دادهاند که هدفشان بهبود شرایط کار آنان است.
آرژانتین در دهههای هفتاد و هشتاد میلادی یکی از خشنترین دیکتاتوریهای آمریکای لاتین را تجربه کرد. نظامیان پس از کودتا، با ادعای مبارزه با مخالفان به جنگ کثیف روی آوردند و دهها هزارنفر زن، مرد و کودک کشته و ناپدید شدند. پس از پایان حکومت نظامیان خانوادههای دادخواهان توانستند با تلاش مستمر و با حضور دو دادستان شجاع سردمداران کودتا را بهپای میز محاکمه بکشانند.
زنانی به روسریهای سفید در دوران یکی از خشنترین دیکتاتوریهای تاریخ، شعلهی دادخواهی را روشن نگه داشتند. مادران و مادربزرگانی که برای ۲۵ سال هر پنجشنبه در میدان مایوی بوئنس آیرس جمع شدند و سرانجام دیکتاتورها را به پای میز محاکمه کشاندند. این مستند کوتاه داستان پایداری این دادخواهان است.
در واکنش به خشونت گسترده به زنان در آرژانتین جنبشی سازماندهی شد که خیلی زود در بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین گسترش یافت. زنان آرژانتینی در جنبش نی اونا منوس خواستار محافظت توسط دولت و پلیس شدند و همچنین بر زدودن فرهنگ مردسالار تکیه کردند.
یکی از پیامدهای بحران مالی سال ۲۰۰۷ آمریکا، افزایش شدید فاصلهی طبقاتی در این کشور بود. جوانان بیش از بقیه تحت تاثیر قرار گرفتند و همین جوانان بودند که کارزار اشغال والاستریت را کلید زدند. جنبش اشغال والاستریت که پس از چند دهه جانی تازه به جنبشهای مدنی آمریکا داد خیلی زود تبدیل به جنبشی جهانی بهنام اشغال شد
در روزهای بحرانی پس از فروریختن دیوار برلین و زمانیکه میرفت تا کشورهای بلوک شرق راه خود را به سوی غرب باز کنند، جمعی از روشنفکران و فعالان سیاسی چکسلواکی با هم متحد شدند. اتحاد آنها که به تشکیل جنبشی مدنی بهنام فوروم سیویک انجامید در زمانی کوتاه نقشی مهم در برانداختن نظام کمونیستی چکسلواکی ایفا کرد. واسلاو هاول رئیسجمهور بعدی از دل همین جنبش بیرون آمد.
بهار پراگ یکی از مترقیترین جنبشهای آزادیخواهی در اقمار اتحاد جماهیر شوروی بود. جنبشی که با تانکهای پیمان ورشو سرکوب شد. از پس سرکوب بهار پراگ جنبشی دیگر زنده شد که در مقابل عادی سازی سرکوب و خفقان ایستادگی کرد. جنبشی که در زوایای مختلف فعال بود و به براندازی کمونیستهای چکسلواکی ختم شد.
در ژانویه سال ۲۰۱۷ میلادی مردم رومانی در برابر فساد دامنهدار سیاستمداران و بوراکراتهای این کشور به خیابانها آمدند. اعتراضات گستردهای که در تاریخ این کشور بیسابقه بود.
نویسندگان روس برای مقابله با دستگاه سانسور اتحاد جماهیر شوروی، دست به روشی خلاقانه و البته خطرناک زدند. آنها با راهاندازی سیستمی زیرزمینی بهنام سامیزدات شروع به نشر آثار ادبی، خاطرات و اخبار کردند.
بخشی از پلیس نیجریه با نام سارس، تبدیل به واحدی برای سرکوب جوانان و کنترل زندگی آنان شد. یگان ویژهای که سرانجام جوانان نیجری بر آن شوریدند.
پس از رهایی لهستان از یوق کمونیسم، زنان لهستانی با محدودیتهایی فراوان بر حقوق خود روبهرو شدند. برای ۳ دهه زنان لهستان در حال نبرد با محافظهکاران و کلیسای کاتولیک اند و این مبارزات همچنان ادامه دارد
وقتی هیتلر در اوج قدرت بود کمتر کسی جرات مخالفت با سیستم حاکم را داشت. در این میان تعدادی دانشجوخطر کردند و با تشکیل جمعی بهنام رز سفید، به مبارزهی بدون خشونت با نازیها پرداختند
هند، یکی از بالاترین آمارهای تجاوز به زنان را در جهان دارد. اما امروز زنان هند با برگزاری اعتراضات گسترده و کارزارهایی موفق، دولت و جامعهی سنتگرای هند را به چالش کشیدهاند.
خط لولهی نفتی داکوتا شمالی یکی از مناقشهبرانگیزترین طرحهای انرژی در ایالات متحده است. لولههایی که از میان زمینهای باستانی بومیان آمریکا میگذرد و علاوه بر آلودگیهای محیطزیستی، گورستانهای باستانی و زمینهای مقدس آنان را تخریب میکند. این مستند کوتاه روایت مبارزات بومیان قبایل آمریکای شمالی با دولت و کمپانیهای نفتی است.
وقتی کارگران لهستانی در ابتدای دههی هشتاد میلادی تصمیم گرفتند کنار یکدیگر بایستند و تشکیل سندیکا بدهند، هیچکس فکر نمیکرد این آغازی بر سقوط کمونیسم در لهستان باشند. اما کارگران کنار یکدیگر ایستادند و با مبارزهای سازماندهی شده، سیاستمداران کمونیست لهستان و رهبران مسکو را به چالش کشیدند.
سریلانکا برای دو دهه توسط مجموعهای پیچیده از یک خانواده اداره میشد. اما سرانجام فساد و ناکارآمدی حاکمان مردم را به اعتراضات گستردهای واداشت که منجر به فرار رئیسجمهور و حذف خانوادهی قدرتمند او شد.
از اواسط دههی ۹۰ جدال میان دولت فرانسه و سندیکاها بر سر اصلاحات قوانین بازنشستگی شروع شد. در این سالها دهها اعتصاب بزرگ و تظاهرات سراسری برگزار شده. گاهی دولت کوتاه آمده و گاهی مخالفان
انتقاد از پادشاه تایلند یکی از بزرگترین جرمهای این کشور است. جوانان تایلندی سال ۲۰۲۰ برای نخستینبار این تابو را شکستند و در اعتراضاتشان خواستار پاسخگویی نهاد سلطنت به قانون شدند